Dolar
38,4940
Euro
43,8302
© 2025 Aljanad Post - Son Dakika Haberleri Burada
Haber Yazılımı: Aladağ Bilişim

Türkiye'de 4 Bölge İçin 'Şiddetli Kuraklık' Alarmı

TTKD'den Dr. Erol Kesici, Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da 2025'te kuraklık tehlikesine dikkat çekti. Meteoroloji'nin haritaları 'şiddetli kuraklık' diyor.

Yayınlanma
Güncelleme
3 Dk Okuma Süresi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2025 yılı Ocak ve Şubat aylarına ilişkin raporları, yağışlarda düşüş ve sıcaklıklarda artış yaşandığını, bunun da meteorolojik kuraklık olaylarını tetiklediğini ortaya koydu. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, 2025 yılında özellikle Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin dört bölgesinde kuraklığın ciddi riskler oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Dr. Kesici, 2020 yılı öncesinde 10,9 gün olan yağışlı gün sayısının, sonraki yıllarda önemli ölçüde azalarak yıllık ortalama 5,9 güne gerilediğini belirtti. Son 10 yılda, önceki yıllara göre karla örtülü gün sayısının da 6,2 güne kadar düştüğünü açıkladı. Bu durumun, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde olağanüstü yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle ilerleyen günlerde suya erişimde ciddi sorunlara yol açabileceğini vurguladı.

Tarımsal üretimde de büyük kayıplar yaşanabileceğine dikkat çeken Dr. Kesici, "Bölgede yaşanacak kuraklık nedeniyle acil önlemler alınması ve kriz yönetim planları oluşturulması gerekmektedir. Göller Yöresi'ndeki birçok doğal tatlı su gölü, dere, gölet ve barajda doluluk oranları ve su seviyelerinde ciddi azalmalar, aynı zamanda kirlilik sorunları yaşanmaktadır. Bölgedeki kontrolsüz artan sondaj kuyuları da yer altı sularının azalmasına neden olmaktadır" dedi.

Dr. Kesici, artan sıcaklıklarla birlikte su kaynaklarındaki buharlaşmanın da aşırı düzeyde artacağını belirterek, başta tarımsal sulama olmak üzere su kaynaklarının kullanımında çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Kuraklıktan hangi bölgelerin ne ölçüde etkilendiğinin, bu bölgelerdeki üretim alanlarında kuraklığa bağlı ürün kayıplarının ve kalite düşüşlerinin belirlenmesinin önemine değinen Dr. Kesici, "Akdeniz Bölgesi'nde çok su isteyen ürünlerden vazgeçilmelidir. Antalya iklim açısından çok verimli olsa da, herkes istediği ürünü yetiştirmemeli. Bu nedenle, Akdeniz Bölgesi ve tüm ülkemizde ürün deseni, sulama yöntemleri, kaçak su kayıpları gibi konularda siyasi iradenin kararlılığı, toplumsal destek, finansal kaynak ve sürekli denetimler kesinlikle göz ardı edilmemelidir" diye konuştu.

Kaynak: KRTTV