
İşte İsmail Saymaz haberinin özeti:
- Gazeteci İsmail Saymaz'a ev hapsi kararı verildi.
- Karar, Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz ile ilgili haberi nedeniyle alındı.
- Saymaz, savcılık sorgusunda gazetecilik faaliyetlerini hatırlattı.
Gezi Parkı olayları sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz'la ilgili haberiyle ödüle layık görülen gazeteci İsmail Saymaz, Gezi Parkı soruşturması kapsamında ev hapsine alındı. Saymaz, savcılık sorgusunda o dönemdeki görüşmelerinin gazetecilik faaliyeti kapsamında olduğunu belirtti.
Saymaz, 15 Mart'ta ailesi ve arkadaşlarıyla tatile çıkarken hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunduğunu ve pasaportuna el konulduğunu öğrenmişti. Avukatlarının itirazı üzerine, pasaportuna el konulan dosya hakkında gizlilik kararı olduğu ortaya çıktı.
19 Mart sabahı ise Saymaz, evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Aynı gün, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da gözaltına alınmıştı.
Saymaz, 2013'teki Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etmek" suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Saymaz'ın, "Osman Kavala'nın web sitesinin hazırlanmasında ve eylemleri basın yoluyla yaygınlaştırma amacıyla kurmayı planladığı televizyon kanalının kurulması için rol alan şahıslarla konuşmalarının olduğunu" iddia etti.
Saymaz ise savunmasında, Osman Kavala ile gazetecilik dışında bir ilişkisi olmadığını, Can Atalay'ı toplumsal olaylarla ilgili davaların avukatı olarak tanıdığını ve görüşmelerinin bu nedenle yoğun olduğunu belirtti. Gazeteci, Çiğdem Mater'i hem sosyal çevresinden hem de eşi ve annesinin meslektaşı olması nedeniyle tanıdığını, Mücella Yapıcı ile ise haber kaynağı olarak görüştüğünü ifade etti.
Savcılık sorgusunun ardından Saymaz, 21 Mart'ta ev hapsi talebiyle mahkemeye sevk edildi. 10'uncu Sulh Ceza Hakimliği, aynı gün Saymaz hakkında ev hapsi kararı verdi.
Türkiye'de basın özgürlüğü tartışmaları
Türkiye'de son zamanlarda gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalarda artış yaşanıyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) verilerine göre, 17 Mart itibarıyla Türkiye'de 19 gazeteci tutuklu bulunuyor. Yakın zamanda Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş da bir ayı aşkın süre tutuklu kalmıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soruşturmaların gazetecilik faaliyetlerinden kaynaklanmadığını belirtse de, uluslararası basın örgütleri Türkiye'deki basın özgürlüğü konusundaki endişelerini dile getirmeye devam ediyor.
Kaynak: EURONewsTR