
Bursa Uludağ Üniversitesi'ndeki Kemal Tahir sempozyumunda konuşan Fahrettin Altun, Tahir'in eserlerinin Türkiye'nin ruhunu anlamada rehber olduğunu belirtti, Erdoğan'ın övgüsünü hatırlattı ve Batıcı yaklaşımları eleştirdi.
Türk edebiyatının önemli isimlerinden romancı, senarist ve yazar Kemal Tahir'in anısına, Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından 'Ölümünün 52'nci Yılında Kemal Tahir Sempozyumu' düzenlendi. Etkinlik, Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Sempozyuma, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, İl Emniyet Müdürü Sabit Akın Zaimoğlu, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun, AK Parti Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç ve Mustafa Yavuz, İl Jandarma Komutanı Tuğgenaral İdris Tataroğlu ile birlikte çok sayıda akademisyen ve öğrenci katılım gösterdi.
Altun: "Güçlü İzler Bıraktı"
Programın açılışını yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, konuşmasına ilham veren hocaların önemine değinerek başladı: "İlham verici hocalar, dünyayı tecrübe etme biçimlerimizi birçok açıdan değiştirirler." Altun, bu sözü yakın zamanda okuduğunu ve kendi hayatında da deneyimlediğini belirtti. Hem Uludağ Üniversitesi'nde hem de İstanbul Üniversitesi'nde sosyoloji eğitimi aldığını ve bu üniversitelerdeki hocaları aracılığıyla Kemal Tahir'i tanıdığını ifade etti. Altun, Kemal Tahir'in fikirlerinin, yazılarının ve romanlarının, Türkiye'nin tarihini, toplumsal yapısını, kültürünü ve insanını anlama çabalarında kendilerine yol gösterdiğini ve rehberlik ettiğini vurguladı. Tahir'in bazen çözümlemeleriyle, bazen de sorduğu özgün ve önemli sorularla fikir ve yazın dünyasında güçlü izler bıraktığını söyledi. Edward Said'in 'Kendi sesinin tınısını yansıtan yazar' tanımına uygun yazdığını, bir kamusal entelektüel olarak toplumsal bir görev ve borç bilinciyle yazdığını belirtti ve Tahir'in "Ben Anadolu halkının yazarıyım" sözünü hatırlattı.
'Türkiye'nin Ruhunu Arayan Adam'
Kemal Tahir'in 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri kapsamında Vefa Ödülü'ne layık görüldüğünü hatırlatan Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ödül törenindeki sözlerinin önemine dikkat çekti. Altun, bu sözlerin devletin Kemal Tahir ile bir nevi helalleşmesi olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı'nın şu ifadelerini aktardı: "Kendisi hakikati arama konusundaki merakı, cesareti, gayreti ve azmiyle, pek çok aydınımıza ilham kaynağı olmuştur. Yaşadığı dönemde Osmanlı'yla, Cumhuriyet Türkiye'siyle, Anadolu'yla, toplumla ve siyasetle ilgili esmer bozan yaklaşımlarını, bedel ödemekten çekinmeyerek ortaya koymuştur. Türkiye'nin ruhunu arayan adam denilecek derecede derinlikli çalışmalarıyla bugün de yararlandığımız pek çok tahlile imza atmıştır." Altun, "Evet, Türkiye'nin ruhunu arayan adam" diyerek sözlerini tamamladı.
Batıcılık Eleştirisi ve Güncel Değer
Fahrettin Altun, konuşmasında hem Türkiye'nin hem de Kemal Tahir'in hayatı boyunca batıcılıktan ve batının kültür ajanlığını yapan kurumlardan ve aktörlerden çok çektiğini ifade etti. Topluma tepeden bakan, dayatmacı ve kompleksli yaklaşımların ülkeye ve gerçek fikir insanlarına zarar verdiğini belirtti. Altun, günümüzde de bu tür batıcı kültür ajanlarının tavırlarına rastlandığını, ancak geçmişteki etkinliklerini koruyamadıklarını söyledi. Kendinden olmayanı etiketleyen, tarafsızlığa bile tahammül edemeyen ve bir linç kültürü yaşatmaya çalışan bir gruptan bahsetti. "Ve ne yazık ki bunu da burada ifade etmek durumundayım. Türkiye'de muhalefet de buna zemin hazırlıyor." diyen Altun, şunları ekledi: "Fakat artık şunu açık ve net ortaya koymak isterim ki Türkiye gerçekliğinden uzak, ucuz tiplerle, ön yargılarla yoğrulan söylemlerin, etki yaratma ve mahalle baskısıyla yol yürüme dönemi artık geride kalmıştır."
Altun, Kemal Tahir'in eserlerinin, Türkiye'yi anlamak, kültürel değerleri anlatmak ve hegemonya girişimlerine direnmek açısından önemli olduğunu vurguladı. Bu eserlerin günümüzde de değer üretmeye devam etmesi gerektiğini belirtti. Kurtuluş Kayalı Hocamızın "batının dünya hakimiyetine, ekonomik, toplumsal ve özellikle kültürel direnç olduğu sürece Kemal Tahir'in yaklaşımları hep önemini koruyacaktır" sözünü ve Baykan Sezer Hocamızın "Türk toplumu sorgulamayı sürdürür, kendi kaderine söz sahibi olma konusunda kararlı olursa, Kemal Tahir'in başlattığı düşünce canlılığını, zenginleşmesini sürdürecek, koruyabilecektir" ifadesini hatırlattı. Altun, günümüz Türkiye'sinde Kemal Tahir'in çalışmalarını ileriye taşıma imkanının bulunduğunu ve sempozyumu bu çerçevede değerlendirdiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: KRT TV