
'Peri masalı' vaadiyle 59 kişiyi dolandırdığı iddia edilen Burj Al Babas projesi yöneticileri hakkında iddianame hazırlandı. 67 milyon dolar toplandığı belirtiliyor.
Önemli Noktalar:
- Burj Al Babas "şato villa" projesiyle ilgili dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla iddianame hazırlandı.
- Proje şirketleri ve yönetimiyle bağlantılı 13 kişi hakkında dava açıldı.
- Başta Kuveytli yatırımcılardan olmak üzere yaklaşık 67 milyon dolar toplanmasına rağmen lüks "peri masalı" villa projesi tamamlanamadı.
- Toplanan paraların kişisel çıkarlar için kullanıldığı ve çeşitli yöntemlerle aklandığı iddia ediliyor.
- İddianamede 13 sanığın her biri için 59 mağdura karşı 885 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
- Tamamlanamayan proje TMSF kayyumunda olup, yüksek tamamlama maliyeti ve eksik mali kayıtlar sorun teşkil ediyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçları Soruşturma Bürosu'nun hazırladığı iddianameye göre, 'Burj Al Babas' projesiyle ilgili şirketlerin ortakları, yöneticileri ve bazı çalışanları hakkındaki şikayetler üzerine MASAK'tan bir rapor temin edildi. Bu rapor ve yapılan mali analizler neticesinde, şirket yöneticisi/ortağı konumundaki şüphelilerin birlikte hareket ederek nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediklerine dair bulgulara ulaşıldığı ifade edildi.
İddianamede, bu suç faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin, şirketler arası para transferleri, nakit çekimler, paravan şirketlere sermaye aktarımı gibi metotlarla aklandığı belirtildi. Bu finansal işlemlerin, paranın gayrimeşru kökenini gizleme veya yasal bir görünüm kazandırma amacı güttüğü, ayrıca fonların yurt dışına transferi dahil çeşitli yollarla suç gelirlerinin aklandığı ve bu eylemlere dair çok sayıda kanıtın soruşturma dosyasında bulunduğu vurgulandı.
'Peri Masalı' Vaadiyle Pazarlanan Proje
İddianamede, Bolu'nun Mudurnu ilçesinde yer alan ve 732 adet lüks 'şato villa' içeren Burj Al Babas projesinin, 'şato' konseptiyle tasarlandığı bilgisine yer verildi. 2014 yılında tanıtımı yapılan projenin, Türkiye'nin en büyük ultra lüks tatil köylerinden biri olarak lanse edildiği hatırlatıldı. Proje dahilinde camiler, termal Türk hamamları, güzellik merkezleri ve bir alışveriş merkezi gibi sosyal donatıları barındıran devasa bir kompleks vadedildiği belirtildi. Her biri yaklaşık 325 metrekare büyüklüğünde planlanan bu villaların, mavi kuleleri, spiral merdivenleri ve lüks iç mekan tasarımlarıyla dikkat çekeceği anlatıldı. Bu şekilde alıcılara bir 'peri masalı' yaşam tarzı sunulacağı ifade edilirken, projenin tanıtım çalışmalarında bölgeye ve yatırımcılara sağlayacağı katkıların öne çıkarıldığı, lansman dönemindeki satış sunumlarının ise 'kendi şatonuzu cazip fiyatlarla satın alma' hayali üzerine kurgulandığı kaydedildi.
Mağdurlar ve Finansal Boyut
İddianamede atıfta bulunulan MASAK raporlarına göre, projenin başlangıç yılı olan 2014'ten 2018'e kadar projeyi yürüten şirketlere bin 41 farklı işlemle toplamda 67 milyon 180 bin dolarlık bir fon girişi olduğu ve bu parayı yatıranların tamamının Kuveytli iş insanları olduğu vurgulandı. Projenin nihayete erdirilemediği ve bu süreçte 59 kişinin mağduriyet yaşayarak şikayetçi olduğu belirtildi.
Dolandırıcılık İddiaları ve Usulsüzlükler
Soruşturma sürecinde, bazı müşterilerden 'şirkete vergi yükü çıkmasın, banka işlem masrafı olmasın' gibi gerekçelerle ödemelerin 'elden' tahsil edildiği de ortaya çıkarıldı. Mağdurların yalan beyanlarla kandırıldığı, teslimat tarihleri ve diğer hususlarda gerçek dışı vaatlerde bulunulduğu ve projenin tamamlanamayacağının anlaşılmasına rağmen satış işlemlerine devam edildiği anlatıldı. Ayrıca iddianamede, toplanan fonların proje finansmanı yerine, şüphelilerin kişisel menfaatleri doğrultusunda kullanıldığı ve bu durumun dolandırıcılık kastıyla yapıldığı ifade edildi. İddianamede yer alan TMSF İştirakler ve Gayrimenkuller Daire Başkanlığı'nın raporuna göre, kayyum yönetimindeki projenin tamamlanması için gereken maliyetin 162 milyon dolar ile 188 milyon dolar arasında olduğu belirtildi. Raporda ayrıca, ödeme planlarının ve ilgili belgelerin eksik olduğu, muhasebe kayıtlarının yetersiz veri içerdiği, hangi şatonun kime, ne bedelle satıldığı ve ne kadar ödeme alındığı gibi temel bilgilerin de belirsiz olduğu kaydedildi.
İstenen Cezalar
Hazırlanan iddianamede, yargılanan 13 sanığın her biri için, 59 mağdura karşı işledikleri iddia edilen 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan dolayı toplamda 885'er yıl hapis cezası talep edildi. İddianame, gönderildiği İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek dava açıldı.
Kaynak: KRT